Primeur: met je handpalm ✋ betalen voor het goede doel

Op een quiz die afgelopen zaterdag werd georganiseerd in het Bosuilstadion ten voordele van Kom op tegen Kanker, konden de deelnemers met hun handpalm aan de toog betalen. En dat is een Europese primeur: voor het eerst werden bankkaartgegevens gekoppeld aan een handpalmscan. POM sloeg hiervoor de handen in elkaar met Palmki, ontwikkelaar van biometrische authenticatie oplossingen.

Primeur: met je handpalm ✋ betalen voor het goede doel

Het lijkt sciencefiction, maar dat is het niet. Binnenkort heb je geen bankkaart of smartphone meer nodig om te betalen. Je handpalm volstaat. In de VS en China zijn grote spelers zoals Amazon en Tencent al een tijdje aan het experimenteren met handpalmtechnologie voor betalingen in restaurants, winkels, sportclubs en zelfs in metro stations. En nu kan het dus ook in België.

Koppeling met debet- en kredietkaarten

‘Palmki voerde in oktober dit jaar reeds een succesvolle test uit met handpalmbetalingen met oplaadbare betaalkaarten bij basketbalclub Leuven Bears. We zetten nu een volgende stap door te integreren met het betaalplatform van POM. Zo kunnen handpalmscans ook gekoppeld worden aan gewone debet- en kredietkaarten zoals Bancontact, Visa en Mastercard’, zegt Marc Strackx, CEO van Perfect-ID, het bedrijf achter Palmki.

De nieuwe oplossing werd op zaterdag 9 december proefgedraaid tijdens een quiz ten voordele van Kom op tegen Kanker in het Bosuilstadion van voetbalclub Antwerp. De deelnemers konden er met een simpele scan van hun handpalm drankjes en andere versnaperingen kunnen bestellen aan de toog.

De quiz was het startschot van een reeks evenementen voor het goede doel onder de noemer POM op tegen Kanker, met als sluitstuk de 100km-run op 17 maart volgend jaar.

No items found.

Activatie in minder dan 1 minuut

De mogelijkheid om handpalmbetalingen uit te voeren wordt op minder dan 1 minuut tijd geactiveerd. Dat gebeurt in 2 stappen. Enerzijds wordt de bankkaart gekoppeld via een online autorisatie, waarbij een unieke code (een zogenaamde token) wordt opgeslagen. Met die token kunnen daarna betalingen via de handpalm geïnitieerd worden naar de rekening van de begunstigde.

Infraroodsensor

Anderzijds wordt via infraroodtechnologie een scan gemaakt van de handpalm. Op basis van 5 miljoen referentiepunten aan de binnenzijde van de handpalm, wordt een uniek profiel aangemaakt (meer bepaald het patroon van bloed- en zenuwbanen in de hand). Deze handpalmscan wordt vervolgens gelinkt aan de bankkaart uit stap 1.

Daarna volstaat het om de handpalm boven de infraroodscanner te houden om in een fractie van een seconde te betalen met de gekoppelde bankkaart.

Veiligheid voorop

Betalen via de handpalm is bijzonder veilig, nl. even veilig als een irisscan. De fout-acceptatiepercentage ligt lager dan 0,00001% en het percentage onterechte afwijzingen van 1 procentmarge is uitzonderlijk laag.

‘Het betaalproces staat onder toezicht van de Nationale Bank en is volledig geaudit. Het koppelen van een bankkaart aan een handpalm is te vergelijken met de toestemming voor het automatisch innen van abonnementen zoals Netflix of Spotify via een kredietkaart’, verduidelijkt Tom Totté, co-founder bij POM.

Een handpalmscan wordt versleuteld opgeslagen als een gehashte code, die onmogelijk te herleiden is naar een beeld van de hand.

___

Over POM

POM helpt organisaties in uiteenlopende sectoren om vlotter, klantvriendelijker en socialer te innen, tegen lagere kosten. De missie van POM is om een aangename en moeiteloze gebruikerservaring te bieden: gebruik je POM, dan betaal je met een glimlach. POM heeft meer dan 2000 klanten in uiteenlopende sectoren in binnen- en buitenland.

Over Palmki

Palmki is een biometrische authenticatie oplossing op basis van handpalmtechnologie, van het bedrijf Perfect-ID. Perfect-ID ontwerpt en ontwikkelt hardware en software op basis van een infraroodsensor om de handpalm uniek, snel, gebruiksvriendelijk en contactloos te herkennen.